Chlorella Chlorella

Chlorella

dle wikipedie

  je rod sladkovodních jednobuněčných řas známých od roku 1890. Popsal ji mikrobiolog M. W. Beijerinck. Organizmy nerozeznatelné od Chlorelly (d) žily na Zemi již v prekambriu před cca 1,5 miliardy lety.] Název chlorella je odvozen od řeckého slova "chloros" = zelený a latinské přípony "ella" = malá. Chlorella v porovnání s ostatními rostlinami obsahuje vysoké množství chlorofylu. 
Chlorella se často užívá jako doplněk stravy ve formě tablet, prášku či tekutých výtažků. Využívá se její schopnosti vázat na sebe těžké kovy, které odvádí vylučovací soustavou z těla ven, čímž podle studie detoxikuje organismus (prokázáno u myší)

Díky schopnosti těchto mikroorganismů působit preventivně či dokonce podporovat léčbu nejrůznějších nemocí (např. virové infekce, srdeční choroby, rakovinu), si získávají pozornost od stále většího počtu vědců i lidí z široké veřejnosti, 

Buňky chlorelly mají pevnou odolnou vnější membránu, takže je lidský organismus nedokáže vstřebat. Proto se při zpracování řas využívá procesu narušení buněčné stěny. Procesu disintegrace se dosahuje mletím (nejúčinější a nejšetrnější metoda), vysokotlakou homogenizací, mikrovlným zářením nebo sonickými pulsy

Avšak zdaleka ne každý produkt disintegrací prošel. Neošetřená chlorella je v organismu minimálně účinná. Této neznalosti výrobci i prodejci často využívají a informaci o chybějícím procesu disintegrace schválně neuvádějí. Proto je dobré se u prodejce vždy informovat.



a dle knihy 

Chlorela

je na počátku potravinového řetězce, t,j, není znečištěná, váže a odvádí z těla škodliviny. které tělo neumí vyrobit, a z nich si může vytvořit kvalitní  bílkovinu. Jedna z aminokyselin - tryptofan - je důležitá pro kvalitní spánek, dobrou náladu, proti bolesti i pro výstavbu tkání při artroze, Další z aminokyselin - lysin - je důležitá pro zápas s rakovinou.Chlorela dále obsahuje napřiklad:
- vitamín A - v pěti gramech je ho skoro polovina doporučené dávky
- vitamín B12 - ve srovnatelném množství ho má více než hovězí játra
- vitamín C 17 x více  než  pomeranče
- betakaroten - 10 x více než karotka
- vápník 11 x víc mléko, dobře vstřebatelný
- železo - 20x víc neř špenát, dobře vstřebatelné
- chlorofyl  - zelenou krev
- růstový faktor - pomáhá té dobré střevní mikrofloře
.- vlákninu . kartáč na střeva a pomocník na hubnutí

z knihy Hanka Synková Nebuďme kyselí, buďme zdraví