stravou proti zánětu
David Frej
Kniha byla vydána roku 2017 v nakladatelství Eminent a je vlastně doplněním dřívější knihy autora Zánět skrytý zabiják.
Najdeme zde zásady protizánětlivé stravy. Vzorové jídelníčky 135 originálních receptů Ve chvíli, kdy nás imunitní systém začne chránit proti toxinům a škodlivým látkám ve stravě, vodě nebo ovzduší, spustí se v našem těle zánět. Jako přirozený biologický proces reaguje na vnější podněty proto, abychom zůstali zdraví. Problém nastává tehdy, když v těle přetrvává a přechází do chronického stavu. Jak autor popsal ve své knize Zánět - skrytý zabiják, zvyšuje kaloricky bohatá, na živiny a antioxidanty chudá strava v současné konzumní společnosti tendenci k dlouhodobému a často neviditelnému zánětu a s ním spojených civilizačních nemocí, jako jsou alergie, autoimunitní nemoci, cukrovka, obezita, srdečněcévní nemoci, psychické poruchy nebo nádorová onemocnění. Lidé pravidelně konzumují mnoho potravin, které jim nedělají dobře. Po provedení stravovacích změn a vynechání některých druhů, na které může tělo být citlivé nebo přímo alergické, zpravidla netrvá dlouho a začnou se cítit lépe.
Tuto knihu autor připravoval na základě praktických zkušeností a moderních vědeckých poznatků. Zahrnuje srozumitelně popsané principy protizánětlivé stravy i originální a nutričně vyvážené recepty splňující zásady protizánětlivé stravy. Je návodem, který vám pomůže sestavit si vlastní jídelníček z potravin, které působí protizánětlivě a snižují riziko chronických nemocí. Najdete zde recepty pro všechny příležitosti, předkrmy, přílohy, saláty, polévky, hlavní jídla bezmasá i s masem a dezerty. Autor ale nepovažuje stravu za všespasitelnou, třeba zánět způsobovaný chronickou nemocí jiného Ale v každém případě tělu nesmírně ulevíte už jen tím, že ho přestanete zatěžovat tím, co obecně chronický zánět v těle provokuje.
Poradí nám se známými i méně neznámými surovinami. Vynikající jsou třeba
Pečené batáty. Připravíme si 8 batátů - menších... , 4 polévkové lžíce olivového olejem půl čajové lžičky drceného kmínu, čerstvě mletou sůl, l lžíci ghí a hrst zelené petrželky. Batáty očistíme, oloupeme, omyjeme a nakrájíme na větší kostky, Do vyššího plechu na pečení nalijeme olej, na něj položíme nakrájené batáty, posypeme kmínem a římským kmínem a namletou solí, Promícháme a necháme péct v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 30 - 40 minut. Batáty musí být měkké a opečené. Pak vyndáme plech z trouby, polijeme ghí a podáváme s čerstvou petrželkou. a podobné jsou i dýňové hranolky, kde na rozdíl od batátů nemusíme dýni Hokkaidu loupat a posypeme na závěr sezamovými semínky