Zánět skrytý zabiják Zánět

Zánět skrytý zabiják

David Frej  
 
dle knihy a http://www.skryty-zabijak.cz/

Kniha byla vydána v nakladatelství Eminent v roce 2015. V této knize se dozvídáme a jak zjistíme, zda ho v těle máme, souvislosti mezi různými nemocemi a zánětem ,praktické rady , jak se zbavit chronického zánětu a uzdravit se, jak zpomalit stárnutí a dožít se ve vysokém věku ve zdraví, návod jak do svého života zařadit a provádět ozdravný protizánětlivý program.
Dozvíme se o ukazatelích zánětu v krvi i jak můžeme odstranit chemikálie z domova, co znamená syndrom nemocných budov. Navrhuje ozdravný program na 4 - 8 týdnů a jak bojovat Stravou proti zánětu.
Základní dělení potravin z hlediska zánětu dle autora

Strava potlačující zánět
- potraviny v přírodním stavu
- rostlinné bílkoviny
- dostatek zeleniny
- fermentované mléčné výrobky v malém množství
- ovoce s omezením příliš sladkého a citrusů
- zdravé tuky v olivovém a rybím oleji
- vejce a maso z biofarem v malé míře
- ryby sladkovodní a některé mořské z chladných moří

Strava podporující zánět
- Potraviny průmyslově upravované
- Uzeniny a uzené maso
- Fastfoodové pokrmy
- Smažená jídla
- Průmyslově vyráběné mléčné výrobky, zejména homogenizované
- Stolní a zpracované rostlinné olej
- Ztužené a částečně ztužené tuky, margaríny
- Bílá pšeničná mouka
- Pekárenské sladké a slané výrobky
- Maso vepřové z jatek
Jsou zde i nevhodné kombinace jako Ryby, maso a brambory
ryby a sýr a vejce, mléčné výrobky a ovoce, ryby a luštěniny,  vejce a sýr.
Na knihu nepřímo navazuje další kniha dr. Freje Stravou proti zánětu a dříve vydaná Ajurvédská kuchařka, podle kterých se testuje i strava v některých českých lázní.

Z receptů v závěru knihy je zajímavé např. 

Dušená či pečená jablka (hrušky)
Celé hrušky nebo jablka pečte při 19O stupních asi 30 minut do měkka. Pro silnější účinek zapíchněte před pečením 3 celé hřebíčky do jablka nebo hrušky. Vyndejte z trouby a nechte zchladnout a nebo 30 minut dusíme nakrájená jablka nebo hrušky ve dvou šálcích vody se třemi hřebíčky. Přebytečnou  vodu vylijeme a necháme zchladnout.

nebo Zeleninová pomazánka
1,5 šálku vařené rýže basmati, 1,5 šálku vařené směsi zeleniny, l lžice ghghí nebo olivového oleje, l lžička  provensálského koření, půl lžičky Rasa- koření, 2 špetky Trikatu, černá sůl, pepř, voda
V mixeru umixujeme rýži se zeleninou a trochu vody dohladka. Přendáme do mísy a vmícháme všechny ostatní přísady. mažeme na pečivo, můžeme ozdobit ředkvičkami . Mnoho dalších receptů na www.dr.frej.cz



Labuti pirka