Co jste nevěděli o skořici
Ilona Víchová
Skořicovník, který nosí vědecký název Cinnamomum, má více botanických druhů. Velmi známý a také nejkvalitnější je skořicovník cejlonský. Stromy tohoto druhu jsou 6 až 10 metrů vysoké se světle zelenými listy. Společně s květy vydávají velmi zvláštní příjemnou vůni. Kůra bývá šedohnědá až žlutošedá.
Na plantážích se pěstuje jako 3 metry vysoký keř, protože kůra je nejlepší jakosti z mladých větviček. První úroda může být sklizená po dvou až třech letech. Skořicovník dobře prospívá v horkém a vlhkém prostředí.
Tradiční vzhled skořice získává při sušení, kdy se sroluje do dvojruličky, kterou si můžete koupit v obchodě. V léčitelství se používá skořicový olej, tinktura i sirup. Využití má zejména při přípravě sladkých pokrmů, do pečiva, čokolády a cukrářských výrobků či při zavařování ovoce. V kuchyni asijské, latinskoamerické, turecké a španělské ji najdete i v masitých pokrmech.
Málo z nás však tuší, jak je důležitá pro naše zdraví. Tady je 8 důvodů, proč ji používat při vaření.
Je jedním z typických koření Starého světa. Pochází z Asijských tropů, kde sloužila jako oblíbená ingredience při vaření i jako lék. V tradiční čínské medicíně se používá skořice pro prohřátí organizmu jako tzv. teplé koření, což znamená, že ji dostanete naservírovanou v čaji. Dokonce i v kosmetice našla své uplatnění. Na strie, zpevnění kůže a prokrvení neexistuje nic spolehlivějšího, než je krém se skořicí.
Mnoho vědeckých studií potvrzuje, že přispívá k ředění krve a zabraňuje tak vzniku krevních sraženin. Lékaři vždy pacienty, kteří užívají léky na ředění krve, varují, aby skořici nekonzumovali, a pokud používají doplňky stravy, nesmí být součástí složení. V některých z nich jsou používány výtažky z tohoto léčivého koření a to by mohlo v kombinaci s léky způsobit značné zdravotní problémy.
Možná znáte jeden starý recept našich babiček, které na bolavý krk používaly skořici smíchanou s medem. Dnes už málokdo ví, že je opravdu účinným bojovníkem proti širokému spektru virů, bakterií a plísní.
Bylo prokázáno, že esenciální oleje z tohoto koření, dokážou zastavit mnoho typů bakterií a plísní. Skořicová kůra tak právem patří mezi přírodní antibiotikum.
Lze ji zařadit i mezi silné antioxidanty. Dokáže pečlivě hlídat hladinu cukru v krvi. A jak to dělá? Pokud si po jídle dáte čaj s trochou skořice, pomůže vašemu žaludku rychleji trávit, a tím mu ulehčí od zdlouhavého vstřebávání sacharidů.
Už samotná vůně zvyšuje vaši mozkovou aktivitu. V jednom výzkumu bylo zjištěné, že při konzumaci skořice a vnímání její vůně, se testovaným dobrovolníkům zlepšila paměť a pozornost při práci. Největší pozitivní účinky byly zaznamenané při úkolech, kde bylo třeba použít vizuální paměť.
Bezesporu je výborným zdrojem vápníku, vlákniny a různých druhů minerálů. Z těch nejdůležitějších bychom zmínili hlavně mangan. Vápník a vláknina pomáhají z těla vylučovat nadmíru soli a škodlivin. Díky pravidelné stolici tak působí preventivně proti vzniku rakoviny tlustého střeva.
Na skořici si i vzpomeňte, pokud vás bude trápit plynatost, zácpa nebo průjem. Během několika okamžiků vám odpomůže od problému a vašemu organismu se tak výrazně uleví. Jedině těhotné ženy by skořici měly konzumovat jen velmi málo.
Díky pozitivním účinkům na tlusté střevo, dokáže odplavit z těla nadbytečné tuky, čímž snižuje hladinu cholesterolu. Pomáhá tak předcházet onemocnění srdce a aterosklerózy.
Jak už jste se mohli dozvědět v předešlém odstavci, pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi. Ve studiích bylo prokázané, že snižuje hladinu glukózy v krvi až o 30 %. Dokáže správně spouštět inzulín. Pozitivní účinky se prokázaly už při konzumaci 1 gramu denně. Pokud tedy už jste cukrovkář či hrozí riziko, že byste se jím mohli stát, určitě si nezapomeňte špetku nasypat na ovesné vločky, do rýže či na cappuccino.
Má neuvěřitelnou schopnost, zahřát celé tělo. Trpíte-li na studené ruce a nohy, neváhejte si trochu přidat do čaje. Rozproudí vám krev v celém těle a vy se budete cítit báječně!
Zpracováno a více na
http://zena.centrum.cz/bydleni/clanek.phtml?id=802563