Jak zdravě snížit cholesterol Jak zdravě snížit

Jak zdravě snížit cholesterol

Tomáš  Kašpar
  
Vegetariáni nejvíce propagují konzumaci soji. Je soja opravdu ze všech luštěnin nejlepší? 

Výzkumy ukazují, že čočka a fazole mají stejné účinky jako soja, avšak bez rizika genetické modifikace. Když budeme jíst půl šálku vařených luštěnin denně, za dva měsíce snížíme hladinu cholesterolu až o 19 bodů. 

Čočka má schopnost ztlumit prudký nárůst cukru v krvi po jídle, a to ještě i o několik hodin později, při konzumaci dalšího jídla. Pokud chceme nepřibírat na váze, čočka by neměla chybět v našem jídelníčku každý den. 

Čočka patří k luštěninám s nejvyšším obsahem živin. Pokud ji však necháme naklíčit, zdvojnásobí se v ní obsah antioxidantů. 
Proč si ji nedat do koktejlů namísto sušené syrovátky? Bude to zdravější. 
Ve sklenici nechte čočku přes noc namočenou ve vodě. Pak ji 2x denně slijte, propláchněte a přelijte čerstvou vodou. Opakujte 2 dny. Třetí den máte doma čerstvou, zdravou a velice výživnou zeleninu

 Říká se, že luštěniny jsou "pramenem mládí,"

Výzkumy ukázaly, že luštěniny jsou „nejdůležitějším indikátorem přežití u starších lidí“ ve všech zemích světa. 20 g luštěnin denně snižuje riziko předčasné smrti o 8 %. To jsou jen dvě polévkové lžíce! 

Lidé tento pramen mládí nevyužívají, protože se bojí plynatosti. Ovšem hlavním zdrojem plynatosti nejsou luštěniny, ale mléčné výrobky! Způsobuje to naše špatné trávení mléčného cukru, laktózy, jak se  popisuje v knize Krutá hra o tvé zdraví. Mléčné výrobky způsobují největší objem plynů. 

Výzkumy ukázaly, že půl šálku luštěnin denně u 70 % lidí plynatost nevyvolá. U zbývajících 30 % ve druhém až třetím týdnu plynatost vymizela. Jak to?
Mikrobiom ve střevech se změnil a přizpůsobil. Je tedy nutná vytrvalost! 
Snížit tvorbu plynů jde výměnou vody při máčení luštěnin, správným vařením (slévání vody) a také různými druhy koření (hřebíček, skořice, česnek, paprika a zázvor). Pomáhá i kurkuma, ale ta se nesmí vařit. Pokud by někomu nic z toho nepomáhalo, může si pořídit potravinový doplněk s enzymy, které štěpí fazolové cukry.

Jiná otázka je zápach. Zápach způsobují potraviny obsahující zvýšené množství síry. To nejsou luštěniny, ale hlavně maso a vejce! Z rostlin obsahují síru česnek a květák.

Konzumace luštěnin má na odstranění břišního tuku lepší vliv než omezení přísunu kalorií. Navíc zlepšují regulaci cukru v krvi, snižují hladinu inzulinu (metabolický syndrom a cukrovka), snižují hladinu cholesterolu (infarkty a mrtvice) a působí jako prevence vzniku rakoviny tlustého střeva a prsu a zvyšují míru přežití, když se takový nádor objeví.

zpracováno  dle článku Jak zdravě snížit cholesterol - Tomáš Kašpar, 27.10.2022  www.LepsiZivot.shop 



Labuti pirka