Mysuri dal z červené čočky
V Indii jsou všechny druhy luštěnin nazývány „dal“ a jsou ceněny jako hodnotná potravina. Luštěniny je nutno před přípravou důkladně omýt. Ke zkrácení varu luštěnin je dobré je před vařením namočit a případně využít tlakový hrnec mimo červenou čočku, která je nejrychleji uvařená.
Příprava: 150 g červené čočky omýt a dát spolu s malým kouskem (o velikosti bříška prstu) čerstvého zázvoru, malým kouskem zeleného čili a špetkou soli do ½ litru vařící vody a vařit do měkka. Mezitím na pánvi rozehřát 2 polévkové lžíce ghi, přidat ½ čajové lžičky hořčičných semínek, ½ čajové lžičky kmínu, ½ čajové lžičky koriandru a trošku černého pepře. Nakonec podle potřeby a chuti podusit v tuku jednu středně velkou nakrájenou cibuli a drobně nakrájený stroužek česneku. Směs přidat pod uvařený dal.
Nejčastěji se na daly používá mungo, ale třeba i červené fazole. Nejdůležitější je všechny daly připravovat spolu s ghi a kořením, protože tím jsou luštěniny lépe stravitelné.¨
Čerpáno z knihy Gabriela Wenglerová, Markus Mittwede Základy ajurvédy