Mysuri dal z červené čočky Mysuri dal

Mysuri dal z červené čočky

V Indii jsou všechny druhy luštěnin nazývány „dal“ a jsou ceněny jako hodnotná potravina.  Luštěniny  je nutno před přípravou důkladně omýt. Ke zkrácení varu luštěnin je dobré  je před vařením   namočit a případně využít tlakový hrnec mimo červenou čočku, která je nejrychleji uvařená.


Příprava: 150 g červené čočky omýt a dát spolu s malým kouskem (o velikosti bříška prstu) čerstvého zázvoru, malým kouskem zeleného čili a špetkou  soli do ½ litru vařící vody a vařit do měkka. Mezitím na pánvi rozehřát  2 polévkové lžíce ghi, přidat ½ čajové lžičky hořčičných semínek, ½ čajové lžičky kmínu, ½ čajové lžičky koriandru a trošku černého pepře. Nakonec podle potřeby a chuti podusit v tuku jednu středně  velkou  nakrájenou  cibuli a drobně nakrájený stroužek česneku. Směs přidat pod uvařený dal.


Nejčastěji se na daly používá mungo, ale třeba i červené fazole. Nejdůležitější je všechny daly připravovat spolu s ghi a kořením, protože tím jsou luštěniny lépe stravitelné.¨

Čerpáno z knihy Gabriela Wenglerová, Markus Mittwede Základy ajurvédy



Labuti pirka